Socialdemokraternas budgetalternativ skapar oro i vård- och omsorgsbranschen

·
Av Håkan Tenelius, 05 Okt 2011

S-budgeten, som presenterades idag, skapar oro i vård- och omsorgsbranschen. Partiet vill via en utredning begränsa vinstutdelning i välfärdsföretag. Ett sådant beslut – som strider mot partiets kongressbeslut från 2009 – skulle inte bara hindra utvecklingen av den svenska vård- och omsorgen. Det skulle slå direkt mot patienter, valfriheten och sysselsättningen.

Företag inom vård och omsorg måste ha samma regler och möjligheter som alla andra företag. Det gäller också möjligheterna att locka investerare. Med den vinstbegränsning partiet vill ha försvinner det investeringsvilliga kapitalet från välfärdssektorn. Det är för mig obegripligt vad välfärden skulle vinna på det.

Det är inte bara företagarna som oroas. Sedan 2002 har antalet jobb i välfärdssektorn ökat med nära 200 000. De privata företagen står för hälften av dem. De hotas om socialdemokraternas förslag skulle bli verklighet. Jag är osäker på om partiet verkligen tänker på den följden.

Vårdföretagarna har undersökt vilka följder vård- och omsorgsföretagen befarar om en vinstbegränsning eller ett vinststopp genomförs. Undersökningen från i juni som omfattar 450 företag svarade  50 procent att verksamheten måste krympa och 29 procent att företaget måste läggas ned.

Det vore lättare att förstå socialdemokraternas kovändning om vi hade en situation där ägarna systematiskt plundrar vårdföretagen. Men vårdföretagare är seriösa, långsiktiga och drivs av viljan att ge bra vård. Det är ju det enda sättet att överleva och växa när patienternas val styr.

Min förhoppning är dock att socialdemokraterna trots allt inte river upp sitt kongressbeslut. Det är ett parti som vill höja kvaliteten i vård och omsorg , och dessutom månar om företag som kan utvecklas och skapa jobb. Vi ska anstränga oss ytterligare för att visa socialdemokraterna att vård- och omsorgsföretagen bidrar med just detta.