Är Carema-vintern över?

Av Håkan Tenelius, 14 Jun 2012

Jag träffade en tidigare kollega från mitt förra jobb igår, och han frågade ”Och du har förstås fullt upp?” Jag svarade ungefär som jag har gjort sedan november i fjol: ”Ja, det har ju varit rätt mycket Carema sista tiden”.

För det har det varit. Men de senaste veckorna känns det som om det destruktiva ältandet av vad som hände på Koppargården och det eventuella sambandet med vinster och driftsform äntligen är över.

Det tuffa mediedrevet upphörde för flera månader sedan. Dagens Samhälles granskning har fått både journalister och politiker att fundera över hur heltäckande, rättvis och sann Dagens Nyheters bild av Koppargården, Carema Care och privat driven äldreomsorg.

Socialstyrelsen har presenterat sin jämförelse mellan privat och offentlig drift. Deras officiella slutsats är att det inte går att se någon skillnad. Men den som läser rapporten märker att privata företag kommer bättre ut i alla jämförelser som rör själva omvårdnaden. Dessutom tycks så kallade vinstdrivande företag klara sig något bättre än non profit-företagen.

I måndags presenterade Timbro Medieinstitut ännu en granskning av Caremapubliciteten och konstaterade…

 att viktiga pusselbitar saknades i DN:s rapportering om Koppargården. DN bröt därmed mot portalparagrafen i de pressetiska riktlinjerna: ”Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.”

Igår träffade vi Kommunal och planerade vårt gemensamma Almedalsseminarium, där vår gemensamma ambition är att åter få debatten om äldreomsorgen att bli konstruktiv och framåtsyftande. Vi gör en gemensam spaning mot år 2030, då vi ska ha världens bästa äldreomsorg.

Det känns som om den långa Carema-vintern nu äntligen är över.