Alex Schulman sprider skrönor om privat vård

· · ·
Av Håkan Tenelius, 22 Okt 2012

Alex Schulman berättade igår i en krönika i Aftonbladet hur han och hans gravida fru besökt en privat driven vårdcentral. De två blev mycket upprörda när det visade sig att läkaren de mötte var osäker på risken med vattkoppor i kombination med graviditet. De gick till en annan vårdcentral. Och jag förstår dem. Så här långt.

Men sedan fortsätter Alex Schulman krönikan så här:

”Vi berättade om detta för vänner och fick höra så många olika historier om vanvård hos dessa vinstgivande vårdinrättningar som numera finns överallt. Vi hade tur, varken Amanda eller barn blev sjukt, men under de senaste åren har vi alla fått läsa om människor, unga som gamla, som inte haft samma tur. Det är ett faktum att vinst i vården dödar. De senaste årens vårdskandaler äcklar mig.”

Jasså? Vad är det för historier? Vanvård inom sjukvården ska anmälas enligt Lex Maria. Särskilt om den leder till döden. Har Alex Schulman kollat att fallen är registrerade hos Socialstyrelsen? Om de inte fanns där så ruvar Schulman på en vårdskandal av aldrig tidigare skådade mått.

Om historierna var sanna, vill säga. Eftersom de inte är det blir det inte mer än Schulmans obalanserade krönika.

Men det är illa nog. Debatten om företag inom välfärden förs i en allt osakligare ton. När privat drift ska misskrediteras sker det ofta med hjälp av antingen konstruerade uppgifter om vinstutdelningar eller skrönor om vanvård.

En tröst är att läsa kommentarerna till Schulmans krönika. Inte den långa raden av hyllande vänsterpartister, utan de läkare som bemödar sig om att förklara att man i vården kan möta läkare som fortfarande går under utbildning. Och att de av självklara skäl finns både inom privat och offentlig drift.

PS: Notera att Schulman ändå passade på att utnyttja Vårdvalet – någon poäng med alternativ i vården kanske han kan se ändå?