Medalj till Sverige i Yrkes-VM

· ·
Av Inga-Kari Fryklund, 17 Aug 2015

Igår var det medaljutdelning i Yrkes-VM i São Paulo där fler än 1 000 ungdomar från 60 länder har slagits om medaljer i flera yrkeskategorier. Stora gratulationer till Julia Lundin som tävlade i yrket undersköterska och fick exellencemedalj för en insats i världsklass.

Foto: WorldSkills

WorldSkills arrangeras för 43:a gången och är en av världens största tävling sett till antal deltagare. Omkring 200 000 personer har besökt tävlingarna som pågått mellan den 5 och 17 augusti.

2016 hålls yrkes-EM i Göteborg och det ska bli väldigt roligt att Sverige får stå värd för detta viktiga arrangemang. Då kommer ca 500 ungdomar från hela Europa att tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet i 35 olika yrken. Tävlingen hålls 30 nov till 4 december, läs mer om arrangemanget här.

Vård och omsorg är kanske välfärdens viktigaste sektor och idag är det tyvärr stor brist på medarbetare och studenter. Det stora rekryteringsbehovet är ett allvarligt hot mot välfärden. Om inga förändringar görs i arbetssätt och bemanning kommer det att behövas ungefär 225 000 nya medarbetar i vården och omsorgen – kommuner, landsting och regioner samt privata utförare – fram till 2023.

Yrkeslandslaget och organisationen bakom WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten. För tävlanden inom vård och omsorg är det Vårdföretagarna ihop med SKL och Kommunal som står bakom.