Besök Vårdföretagarna i Almedalen

· · ·
Av Håkan Tenelius, 16 Jun 2016

 

Det är inte lätt att navigera mellan alla evenemang under Almedalsveckan. Tiden räcker sällan till att lyssna på alla intressanta debatter och seminarier. Vårdföretagarna bidrar med flera intressanta evenemang som ni inte får missa. Läs om dessa här:

Måndag 4 juli, kl. 14:00 – 15:00 Hur ska seriösa assistansanordnare kunna bedriva verksamhet när ersättningsnivån är i botten? Birgers gränd 7, trädgård med ingång från Almedalen

Assistansbranschen är en hotad bransch där 3 av 10 aktörer inte når upp till positivt resultat. De låga ersättningsnivåerna, de slopade ungdomsrabatterna och övergången från förskott- till efterskottsbetalning sätter en enorm press på branschen. Under våren gav Vårdföretagarna m.fl. Bengt Westerberg, fd. Socialminister, i uppdrag att skriva en rapport för att belysa att reformen som reglerar den personliga assistansen allvarligt är på väg att gröpas ur. Under seminariet ”Hur ska seriösa assistansanordnare kunna bedriva verksamhet när ersättningsnivån är i botten?” som arrangeras av KFO och Vårdföretagarna diskuterar Bengt Westerberg rapporten tillsammans med bl.a. Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna och Hanna Kauppi, bransch-och näringspolitiskt ansvarig personlig assistans, Arbetsgivarföreningen KFO.

Måndag 4 juli, 15:30 – 16:30 Regeringens hälsoväxling – hjälper den utsatta eller får den företagens kostnader att spåra ur? Kårhuset Rindi, Donnersgatan 1

Tjänstesektorn är den största sektorn i svensk ekonomi. Stora delar av den är personalintensiva, varför ökade kostnader för företagen riskerar att påverka antalet anställda. Med regeringens förslag om ändrade regler för företagens kostnadsansvar för medarbetarnas sjukförsäkring skulle företagen få ett obegränsat ansvar efter 90 dagar för kostnaderna och tiden. Detta riskerar enligt många att påverka företagens förmåga och vilja att rekrytera personer. I slutändan riskerar förslaget att stänga ute personer som står långt från arbetsmarknaden. Debatt om förslaget och dess konsekvenser. Deltagare är Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, Socialdemokraterna, Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson, Centerpartiet, Karin Stenström, Ikea Sverige AB, Ulla Tansen, affärsområdeschef, Vardaga och Lise Lidbäck, förbundsordförande, Neuroförbundet. Seminariet arrangeras av Vårdföretagarna, Svensk Handel och Visita.

Tisdag 5 juli, kl. 09:30 – 10:10 Kris för små aktörer inom personlig assistans Birgers gränd 1

Situationen är ohållbar och många assistansanordnare saknar ekonomisk uthållighet. Hur ser framtidsutsikterna ut? Vad händer med assistansanordnarna och hur påverkas kvaliteten? Bengt Westerberg diskuterar förutsättningarna för de mindre aktörerna med Helena Sjölander, ordförande, Vårdföretagarna bransch personlig assistans, Cecilia Blanck, ordförande, Assistansanordnarna och Hanna Kauppi, Arbetsgivarföreningen KFO.

Tisdag 5 juli, kl. 12:00 – 14:00 – ”Förhör en direktör” Restaurang Amarillo, Schweitzergränd 5B

Förhör en direktör är en uppskattad seminarieform där politiker ges möjlighet att ställa frågorna. Vård- och omsorgsbranschen är en småföretagarbransch. Den övervägande majoriteten av de privata utförarna är mindre företag med färre än 20 anställda. Trots det är frågorna till de större företagen många och här får politikerna möjlighet att ställa dem.

En av filmerna från Förhör en direktör 2015 – de andra filmerna hittar ni här

I år är det tredje året vi arrangerar Förhör en direktör. Vill ni se de andra förhören från tidigare år så finns de att titta på här.

12:30 Förhör 1:

I vårt första Förhör en direktör, frågar Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom, ut Rasmus Nerman, vd och koncernchef, Humana och Liselott Kilaas, koncernchef, Aleris.

13:30 Förhör 2

I vårt andra Förhör en direktör, ställer Anna-Lena Sörenson, vice ordförande socialutskottet, Socialdemokraterna och Agneta Granström, landstingsråd, Miljöpartiet både Johan Fredriksson och Ulla Tansen, vd & koncernchef Praktikertjänst respektive, affärsområdeschef Vardaga mot väggen.

För

 

Tisdag 5 juli, kl. 20:00 – 22:00 Vårdföretagarnas mingel. Restaurang Amarillo, Schweitzergränd 5B

Under tisdagskvällen bjuder vi åter in till Almedalens viktigaste vårdmingel. Här kan ni möta och samtala med branschkollegor, beslutsfattare och andra viktiga personer som bidrar till utveckling och alternativ inom vård och omsorg. Inbjudan till minglet är personlig.

Onsdag 6 juli, kl. 08:00 – 09:00 ”Väger man fortfarande kissblöjor” Förtroendet är lågt för välfärdens utförare. Så höjer vi det. Restaurang Amarillo, Schweitzergränd 5B

Svenskarna är rädda för att bli gamla och sjuka, de litar inte på välfärden, trots att kvalitetsmätningar visar att den svenska välfärden är en av världens bästa. Somliga skyller på privata utförare. Vilka är missuppfattningarna? Vem bär skulden, och hur rättar vi till missförstånden?

Vårdföretagarnas frukostseminarium utgår från det avstånd som finns mellan den verkliga kvaliteten inom svensk vård och omsorg och hur allmänheten uppfattar den. Seminariet inleds med en kort genomgång av hur opinionen verkligen ser ut med nya siffror som inte presenteras tidigare. Henrik Kennedy, pressansvarig på Aleris, redogör för sina erfarenheter av hur det är att mötas av en negativ och i de egna ögonen orättvis mediebild. Thord Eriksson, journalist, har med sin bakgrund på tidningen Dagens Samhälle erfarenhet av att bevaka välfärdsfrågor och bidrar med sin bild. De sista att äntra scenen är Erika Ullberg, (S) oppositionslandstingsråd och Mats Persson, Riksdagsledamot (L) som ger sina perspektiv från politiken.

Systemmannen i Almedalen

Vårdföretagarna försvarar valfriheten i vård och omsorg. Och ingen av oss tror att det går att backa bandet. Ingen utom Systemmannen. Under Almedalsveckan lanserar han sitt manifest för en bättre framtid – som alltså är mer som det var förr. Men Systemmannen menar att det var bättre förr, när vi slapp välja i en massa olika sammanhang. Givetvis finns Systemmannen på plats i Almedalen.

Tisdag 5 juli 15:00 – 16:00 Valsnacket – om livet, politiken, och valfrihet i vården Vinäger, restaurang, Hästgatan 4

Systemmannen samtalar med gäster under avslappnade former. Hur kan vi gemensamt minska valfriheten och svilka förslag är ni beredda att driva för att återskapa framtiden – som den var förr?

15:00 – 15:20 Göran Hägglund, fd. partiledare (kd), konsult och styrelseledamot, Aleris

15:20 – 15:40 Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet

15:40 – 16:00 Hemlig gäst

Onsdag 6 juli, kl 12:00 – 13:00 Tillsammans tillbaka – Ett upprop för en framtid som var som förr Restaurang Amarillo, Schweitzergränd 5B

”Det var bättre förr. Stenmark tog över världen. I Spanien så fick man en Sangria för en spottstyver. Blev man sjuk gick man till den doktor som staten bestämde. Det finns de som säger att man inte kan backa bandet. Jag säger att de har fel. Tillsammans tar vi tillbaka framtiden!”

Ingen av oss tror att det går att ”backa bandet”, men Systemmannen tycks tro det. Under Almedalsveckan lanserar han sitt manifest för en bättre framtid – som alltså är mer som det var förr. Samtalet leds av Anders S. Nilsson och gäster är Messiah Hallberg och Johanna Wagrell. Missa inte det.

lineup-770x390